Интервю с директора на One Architecture Week 2015, Любо Георгиев

Предоставяме ви първото ни интервю с директора на One Architecture Week 2015, Любо Георгиев, който ни каза много интересни неща за работата му и смисъла от провеждането на събитието в Пловдив (и не само)…

Интервю и снимки: Габриела Танева.

Редактор: Коко Стоянов.

Габриела Танева: Каква е ролята ти в ONE ARCHITECTURE WEEK 2015?

Любо Георгиев: Аз съм неин директор! В този смисъл аз съм отговорен нещата да се случат така, както трябва да се случат. Това е втора година в One Architecure Week. Започнах миналия февруари (2014 г.) и вече имам едно издание зад гърба си, въпреки че имам по-дълъг флирт с това събитие още през 2008 г., когато бях организирал един дебат, 2009-2010 г. – работилница и дебати, през 2011 г. бях куратор, 2012 г. правих репортажи и сега съм директор. Целта на един директор всъщност е да прави много неща – като се започне от това бюджетът да бъде ок, да се изпълняват планираните неща добре, да сме подготвили смислена програма (това е част от работата с куратора) и всяка година имаме различен куратор. Важното е всичко да върви и да се случва по готин начин.

Габриела Танева: Защо има нужда от подобни събития за архитектурата в Пловдив?

Любо Георгиев: Събитието е валидно и важно не само за града, но и за България и дори в по-широк контекст, защото то има няколко цели: от една страна, да информира професионалистите, архитектите и въобще хората, които се занимават с градска среда, ландшафт архитекти, градоустроители и т.н. за добри примери, добри практики, интересни проекти, интелигентни решения, които се случват в този момент по света и в България (имаме и български участници), т.е. целта не е само да покажем какво има някъде другаде.
От друга страна, нещо, на което аз много държа и по което се опитваме да работим от миналата година, е това фестивалът да не е само за професионалисти, но да бъде валиден и интересен за хората в града и гражданите. Целта ни е те да се замислят за средата, в която живеят, да се замислят каква искат да е тази среда, как искат да изглежда, какво трябва да е тяхното отношение и взаимодействие с нея. Искаме да ги стимулираме да не са само потребители и консуматори на града, а да са активни участници в неговото създаване и поддръжка и въобще какво да се случва в него. Това е смисълът на ONE ARCHITECTURE WEEK!

Габриела Танева: Тази година в епицентъра на ONE ARCHITECTURE WEEK е река Марица, защо избрахте реката?

Любо Георгиев: Това е наша стратегия от миналата година и сме решили всяка година да захващаме тема и място в Пловдив, които са значими за града. Места, които имат много потенциал за развитие, но все не се случват нещата както трябва или просто не се случват. Миналата година това беше Капана, който преди година и половина изглеждаше по съвсем друг начин. Тази година е ред на реката. Другата година ще за занимаваме с панелките и продължаваме всяка година с нещо ново. Идеята е, че всяка година темата ще е важна за Пловдив, но това ще рефлектира и върху други места, т.е. реки и панелки има не само в Пловдив. Стремим се да се свържем много с града.

IMG_0564a

Габриела Танева: Това ни довежда до следващия въпрос – какво е бъдещето на подобни събития в България, ще бъдат ли по-масови, с по-голяма аудитория… Защото знаем, че преди тези събития не са събирали толкова много хора, но всяка година те стават повече и повече.

Любо Георгиев: Можем да бъдем много доволни от това и съм много щастлив, че хората имат все повече информация. Всичко се свежда до амбиция, защото в началото, когато през 2008 г. е стартирана ONE ARCHITECTURE WEEK, идеята е била да се свържат инвеститори с известни архитекти. Въобще никой не се е интересувал от привличане на повече хора. След това фокусът се измести над това събитието да бъде по-образователно, т.е. да е насочено към архитекти и хора, които проектират. Докато сега амбицията ни е да заинтригуваме обикновените хора. В този ред на мисли смятам, че някои неща и събития трябва да си останат професионални и има смисъл в това, но ние сме фестивал, а той трябва да бъде масов, защото е едно празненство на нещо, което кара хората да се замислят.

Габриела Танева: Кои са най-интересните събития в програмата, които не трябва да се изпускат?

Любо Георгиев: Имаме 55 елемента и е много трудно да посочим някой от тях! Мога да кажа, че за хората с деца ще има детска програма, всъщност всяка година има детска програма и има 5 неща за деца, които ще са много готини, така че децата ще се веселят със сигурност.
Едно от най-интересните неща, които не трябва да изпускате, е сцената на плажа на Марица, която се намира в коритото на самата река (не буквално в нея). Идеята е да се създаде градска дневна в Марица и да съберем човешки истории на едно място. Събирали сме мебели втора ръка и други неща.
Основната ни изложба ще е доста интересна, тя ще се случи в тютюнев склад и разказва за миналото на Марица, за възможното й бъдеще, други проекти по света, свързани с реки, и т.н. А за хората, които се интересуват по-професионално от форума, ще има шестима лектори от различни части на света, които говорят за практиката си. Има и архитектура за животни и по-специално проект за изграждане на къщички за животни, това ще е много интересно и забавно. Ще имаме филмова програма всяка вечер на сцената на Марица (която вече започна – б.р.), парти програма през четвъртък, петък и събота.
Ще има и два дебата, които мисля, че ще са интересни за всеки – единият се казва „Балкански синдром“ и сме събрали хора от различни балкаснки градове с реки, които разказват как се използва реката при тях, а другият дебат е „Бреговете на Марица“ и на практика отразява същата идея, но се отнася за градовете по Марица и ще има човек от Пазарджик, от Свиленград, от Одрин.

Габриела Танева: Последни думи?

Любо Георгиев: Всеки, който има идеи за Марица, може да заповяда на 14, 15, 16 и 17 септември на сцената на Марица на разговори за реката, където аз и нашата кураторка ще събираме мненията на хората за това, какво да се прави с реката, какво да се случва с нея, как хората могат да я използват, и тези мнения ще бъдат показани в основната ни изложба и след това ще ги съберем заедно с други материали и ще ги предадем като препоръка на общината след края на фестивала, т.е. ние много държим на участието на хората. Бъдете дейни, а не само зрители. Нека заедно да направим това приобщаване на Марица, да положим началото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *