One Dance Week 2015 Пловдив: Спектакъл „Разобличители“ на Компания FARM IN THE CAVE

В събота за втори път присъствах на представление от One Dance Week 2015 в Пловдив – Спектакъл Разобличители на Компания FARM IN THE CAVE и честно казано излязох със смесени чувства от него.

Историята, която се разказва в „Разобличители“ сама по себе си е доста интересна и определено заслужава да се чуе и осмисли, но това, което не успя да ме грабне беше самото изпълнение на танцьорите (артистите) на сцената. Ако в предното представление („Животно” на Компания DANIEL ABREU) имаше танци в синхрон и много премерени движения тук по скоро нещата ми се сториха хаотични и… добре ще го кажа, безсмислени! Някак си артистите не успяха да ми предадат интересната история с движения.

РАЗОБЛИЧИТЕЛИ е хипнотично и тревожно изследване на порочните, престъпни практики на глобалните марки със средствата на физическия, политическия и документалния театър, и видео арта. В представлението са ползвани буквални цитати както от разказите на жертвите, така и от изявленията на корпоративните лобисти, с които артистите се срещат в Брюксел. Спектакълът поставя много въпроси за влиянието на корпоративните лобистки практики върху демократичните принципи на западните общества.

Но все пак, за да не кажете, че просто хейтвам ще поясня, че наистина останах впечатлен от изпълнението в импровизираната стая, където се преплетоха изпълненията на участниците и прожектирането на образи върху стените й. Сцената беше толкова добре направена, че в един момент стоейки на метри от случващото се е почти невъзможно да различиш кога реалността се прелива с проекцията.

Спектакълът РАЗОБЛИЧИТЕЛИ не е просто Оруелова фантазия. Той е създаден на основата на реални събития, които стигат до скандална развръзка в съда чак през 2013 г. в Швейцария. Световно известна хранителна верига внедрява свой човек сред група млади активисти. Шпионинът симулира интерес към каузата на групата, докато предава лична информация за членове на групата и на техните симпатизанти на корпорацията. Тази информация е свързана с все още неразкрити убийства на членове на работническия съюз на корпорацията в страни от третия свят.

Аз не съм театрален критик, или специалист в областта на танцовото изкуство, но като зрител мога да кажа, че според мен интересната история в „Разобличители“ в съчетание с танц трябваше да бъде по-изпипана, за да се приеме по-добре от повече хора. Не всичко, разбира се, трябва да бъде буквално, някои от нещата носят абстрактност, но мисля, че обективните мнения на зрителите биха помогнали на артистите и режисьорите да подобрят постановката си.

Вижте и видеото от One Dance Week и снимките в нашата галерия:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *