Милен Гелишев и pLOVEdiv – първият по рода си градски бранд в България

pLOVEdiv е една искра, от която стартира един пожар, но този пожар не нанася щети, а оставя след себе си само любов и усмивки. pLOVEdiv е първият по рода си градски бранд в България и за неговата поява и развитие ми разказа Милен Гелишев, един от основателите на този проект.

  1. Здравей! Кажи ни няколко думи за себе си.

Здравей! В професионален план съм художник и графичен дизайнер. Завършил съм „Плакат“ в НХА, в класа на Проф. Иван Газдов. Освен рисуването, обичам най-много да пътувам, да гледам филми и да спортувам.  

  1. Какво еpLovedivи как започна всичко? (хората, които ти помагат, или са ти помагали за стартирането)

pLOVEdiv e проект, който стартирахме заедно със Симеон Тодоров през 2011. Всичко започна от светлинния надпис, който направихме с помощта на фондация „Отворени изкуства“ и който се превърна в разпознаваем нов символ на града. Впоследствие проекта продължи да се развива в различни посоки. Аз поех в посока да развивам марката за сувенири All We Need Is pLOVEdiv. Правя сам дизайна на всички сувенири, които предлагам в магазина си Studio24 в Капана.

  1. Как реши да развиваш подобен проект точно в Пловдив?

Нещата около проекта се случиха естествено и последователно. Понякога трудно и с много спънки, но важното за мен бе да продължавам да работя за PLOVEDIV, въпреки пречките. Започнахме поректа двама, а сега работим самостоятелно по него. Вярвам, че ако за един проект всеки дава най-доброто от себе си, то траекторията му ще се движи във възходящ ред. Най важна остава визията, която човек има за проекта си. Под визия не визирам само „опаковката“ на даден продукт, а цялостна стратегия и план как този продукт ще се позиционира и развива във времето.

  1. Трудно ли е създаването и поддържането на градски бранд в България?

Бих казал, че PLOVEDIV е първия по рода си градски бранд в България. Той е вдъхновен от чудесните примери за градски брандинг на градове като Ню Йорк, Амстердам, Берлин или Мадрид. С много извършена работа от 2011 до днес, PLOVEDIV е разпознаваем бранд както в България така и в чужбина, а мотото All We Need Is pLOVEdiv продължава да обикаля целия свят

вече 4-та година. Никак не е лесно поддържането на такъв тип градска марка, защото за тази цел трябва постоянно да се измислят креативни методи за популяризирането и налагането й в обкръжаващото ни on и offline пространство. Освен това е важно подобен бранд да бъде подкрепян от местните общински и бизнес скруктури, защото така той ще работи за благото и добрия имидж на града още по ефективно.

  1. „ALL WE NEED ISPLOVEDIV“ се превърна в любимо мото на пловдивчани и гостите на града и сувенирите с този надпис вече обикалят целия свят. Очакваше ли толкова добра обратна връзка?

Не съм имал подобни очаквания, когато направих първата изложба ALL WE NEED ISPLOVEDIV в пловдивското artnewscafe през 2012. Именно тогава за първи път беше представена тениската с това мото. Днес хората продължават да се снимат с тениската и да показват, че са съпричастни към тази идея. Покрай последвалите неща от тогава се убедих, че пловдивчани са наистина горди с произхода си, и че където и да живеят по света те носят Пловдив в сърцата си.

 

  1. Изглеждаш много позитивен и зареден с енергия. Какво те зарежда? Любовта към Пловдив, или любовта по-принцип?

Аз съм позитивен и в повечето от времето усмихнат човек. По принцип усмивката е дефицитна по нашите ширини и това е тъжно. Когато пътувам извън България разбирам този факт още по осезаемо. Това, което може да ме зареди с позитивно настроение е ако касиерката в супера ми се усмихне, когато ми връща рестото. Ако мина дадена отсечка от града с велосипеда си без да ми се случи, някой шофьор да ме наругае за това, че му се пречкам на улицата. Може да ме зареди и красив графит на улицата или оригинален плакат на постановка, концерт или филм. Всякакви такива малки неща, дребни жестове, незначителни за някои, всъщност правят живота ни по добър и по красив.

 

  1. Какво можем да очакваме отPlovediv? Работиш ли над бъдещи проекти за популяризиране на бранда по света и в България?

Работя над нови сувенири, нови изложби, свързани с PLOVEDIV. Те ще се случват догодина. Надявам се да станат добре.

  1. Plovedivи сувенирите с надпис All We Need is Plovediv превърнаха Пловдив в най-добре брандирания град в България и твоята история би вдъхновила много други хора да направят това за собствения си град. Какво би ги посъветвал?

Да открият онова, което е уникално за техния град и да се опитат да го визуализират с прости изразни средства. Да се отнесат с любов и отношение към всичко, с което се захванат. И да бъдат систематични и последователни в действията си.  

  1. Твоята най-голяма мечта свързана сPlovediv?

Мечтата ми е Пловдив да се превърща все повече в притегателен за културен туризъм град. Да има развито и функциониращо летище до 2019, защото без това не можем да сме културна столица. А относно бранда – ще се радвам, да продължава да радва пловдивчани и гостите му.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *