„Срещи в Капана“ – Стан Кронев и Капана Фест

Инициативата на People of Plovdiv “Срещи в Капана” продължава с пълна сила и сега с радост ви представяме един млад човек, който е в основата на възраждането на квартал Капана. Той се казва Станимир Кронев и е един от петимата виновници за събитието “Капана Фест”, благодарение на което квартал Капана изживява своя възход.

Стан, както го наричат приятели и близки, е на 25 години и освен с работата му за “Капана Фест”, се подвизава и като държавен служител в НАП.

Стан е млад, енергичен, усмихнат и зареден с положителни емоции и съзидателност – нещо толкова важно за един млад човек днес. В интервюто, което взехме от него ще научите много интересни неща за “Капана Фест”, за начина му на мислене и за предстоящото издание на фестивала, за който вече има официални дати за провеждането – от 1-ви до 5-ти юни. Всъщност тази година ще има два фестивала “Капана Фест” – един тази пролет и един в началото на есента, но подробностите ще научите, ако продължите да четете.

 

DSC_0172

Стан: Случайността ни събра тук с Никола и с другите организатори на Капана Фест. Точно бяха минали всички проекти за обновяване на Капана, и тук вече беше пешеходна зона. Идеята за фестивала хрумна на Никола Сивков, а в последствие получихме подкрепа и от общината.

В началото се чудехме, какво точно може да се случи тук и стигнахме до идеята, че, ако нещо може да дръпне Пловдив напред, то трябва да има такова нещо като Капана, Стария град, ако щеш, всичко като архитектура, култура и т.н. Преди 6-7 години квартал Капана беше мъртвило и нещата тук бяха много зле. Самото преобразяване е благодарение на всички хора в квартал Капана и естествено и на общината.

Организаторите на фестивала сме пет души реално, като всеки си движи някаква част. Основният виновник и бащата на Капана Фест е на Никола Сивков, който е и създател на магазина “Капан за чудовища” (в кв. Капана б.р.), Иван Неделев, Ивайло Стайков, нашият руски приятел Ярослав Хмелевски – Яро, който е нашия универсален войник и аз, Станимир Кронев. Занимавам се с PR, медии, социални мрежи и т.н. Общо взето всеки се занимава с всичко, така че понякога си разменяме дейностите.

“Капана Фест” не може да съществува без горе изброените хора и, разбира се, без обикновените хора, които идват всеки ден тук. За мен е огромна радост и чест, че хора повярваха в нашата кауза

Първият “Капана Фест” го направихме на мускули и с никаква идея, какво ще се получи от това. Всичко от началото до края подготвихме за около месец. Просто беше една много готина идея, която искахме да реализираме. Не очаквахме, че в един момент ще трябва да вадим пари от нашия джоб, за да покриваме основните нужди на фестивала. Но видяхме, че хората харесаха идеята и я припознаха и това много ни зарадва.

Тазгодишното трето издание на “Капана Фест”, което ще се случи между 1-ви и 5-ти юни, е по-голямо, по-професионално и за разлика от предишните пъти подготовката за фестивала започна от януари.

 

People of Plovdiv: Какво ще представлява “Капана Фест 2016”?

 

12957635_614276378728051_5945353866056977686_o

 

Тази година ще направим нещо, което проучихме много внимателно и което не е правено никога досега, нито в България, нито дори в Европа. Една от идеите е по време на фестивала да затворим изцяло квартал Капана за автомобили т.е. той да стане изцяло пешеходна зона. Фестивалът отново ще остане без вход!

Искаме да обособим квартал Капана, по време на “Капана Фест”, като едно автономно ядро. Така фестивалната атмосфера ще стане много по осезаема – ще направим град в града! Ще продължим някои проекти, които започнахме още миналата година по време на есенния фестивал. През септември плануваме още едно издание на Капана Фест, защото идеята ни е да го правим по два пъти на година – един път на пролет и един път на есен. Досега сме осъществили три издания на „Капана Фест“, ако броим коледното, което беше доста инцидентно и импровизирано, но все пак го направихме, за да може Капана да живне в зимните месеци.

Всъщност основната идея на “Капана Фест” беше всички заедно да дадем своя принос към това моясто, което е наш дом. Това беше главното, което ни водеше. Това е и причината да обикяламе всяко едно магазинче тук, да посещаваме всеки , който прави нещо в кв. Капана. Всеки, който иска да участва получава стикери от нас за “Капана Фест”, които показват, че това място е част от фестивала.

 

People of Plovdiv: Как реагират хората? Отзивчиви ли са?

 

Изключително! Аз, честно казано, не очаквах, бях скептичен и си мислих, че хората ще приемат идеята много трудно, но те ме опровергаха. Миналата година докато бях горе в офиса (той се намира в самия център на кв. Капана б.р.), погледнах през прозореца и виждам, че всички улици са претъпкани с хора, а когато слязох долу не можех да се размина по улицата и едва успях да стигна до сцената на “Ядрото”. Тогава разбрах, че хората усещат кога нещо е направено с идеята да бъде готино и хубаво, вложено е сърце и любов и кога е направено, за да се изкара някой лев.

Нашата основна цел все още не е да правим пари от това нещо. Всеки от нас се занимава с нещо друго, за да се изхранва. Радваме се, че няколко големи фирми ни помогнаха, макар че в началото доста трудно ни повярваха, но след усепха на предишните издания сега те са твърдо зад нас.

На миналогодишния “Капана Фест” за трите фестивални дни имаше поток от около 60 – 70 000 души, което е страшно много.

Идеята със затварянето на улиците на квартал Капана е, че с това ние искаме да осигурим поле за постоянна изява на артисти. Миналата година имаше някакви “глухи петна”, в които заведенията си работеха, базара си вървеше, но в един момент нещата умаляваха. Сега идеята ни е да вкараме много интересни неща. Хубавото е, че хората са отзивчиви и можем да си бъдем взаимно полезни. За следващия Капана Фест (през септември б.р.) имаме идея да пуснем отворени покани към групи и музиканти, които са по ъндърграунд т.е. да дадем шанс на по неизвестни хора да се изявят пред по-голяма публика, нещо което те биха оценили.

Цялостната идея на “Капана Фест” и изобщо на проектите свързани с Пловдив 2019 е да създадем нещо устойчиво, нещо което ще остане и след 2019 година и ще носи ползи на града и хората. Ние не искаме “Капана Фест” и подобни проекти да се случат само за две, три седмици през 2019-та и после всичко да изчезне. Идеята е това да са дългосрочни и стойностни проекти, които да развиват града в правилната посока.

 

Можете да харесате Facebook страницата на “Капана Фест”, и да ги последвате в Instagram, за да научавате най-новите неща, свързани с предстоящото събитие в началото на юни. People of Plovdiv ще заснеме цялото събитие и хората, които го посещават, за да ви направи съпричастни, където и да се намирате. Искренно благодарим на Стан, че ни отдели от ценното си време, за да ни разкаже за неговата страст “Капана Фест” и идеите, които ще реализира с екипа си.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *