Интервю с ETNHost, компанията, която вдъхна живот на PeopleOfPlovdiv.com

People of Plovdiv е фотографска Facebook страница, която е създадена с идеалната цел да показва хората на Пловдив, техните моменти и, разбира се, красотата на нашия град. Но ние искаме да ви разказваме за готините хора, които срещаме по пътя си, и затова преди повече от година създадохме наш личен блог, в платформата WordPress, в който започнахме да публикуваме материали и интервюта от различни хора.

В началото на 2016 година с People of Plovdiv се свърза Елена, едно лъчезарно младо момиче, което се занимава с, както тя каза, „ощастливяване на клиентите на ETNHost“, компанията, която представлява. ETNHost се намира в самия център на Пловдив на улица „Евлоги Георгиев“ 1 и предлага комплексни хостинг услуги и регистрация на домейн имена.

People of Plovdiv се срещна с екипа на ETNHost в техния офис, за да се запознаем и да обсъдим тяхното предложение. Оказа се, че ETNHost са едни от най-големите фенове на People of Plovdiv и за да покажат това те предложиха да регистрират за нас безвъзмездно домейна PeopleofPlovdiv.com. Това определено беше най-приятната изненада, която People of Plovdiv е получавала и ето, че от няколко месеца се радваме на своя официален домейн.

За да се отблагодарим поне малко на невероятния екип на ETNHost, People of Plovdiv изпрати няколко въпроса, на които ни беше отговорено много изчерпателно, за което сме много щастливи, разбира се. Тъй като сме фотографска страница се постарахме да направим интересни снимки на екипа, които ще намерите в нашата галерия и във Facebook страницата ни.

Пожелаваме ви приятно четене и знайте, че в центъра на Пловдив има една, компания от изключителни професионалисти и изключително позитивни хора, които ще осъществят всяко ваше желание, свързано с изграждане и поддържане на уебсайт. ETNHost ви очакват! А сега към интервюто:

DSC_0036c

  1. Представете се на Хората на Пловдив.

Здравейте!

Ние сме Петър, Андрей, Юли, Атанас, Асен, Наско, Елена, Валентин, Блага, Нина и Руси или ентусиастите от ETNHost. Сред нас има икономисти, програмисти, юристи и филолози по образование, но най- вече млади и енергични мечтатели по душа, вярващи в своите възможности и потенциал. Средната възраст тук е около 30 години, сравнително млад екип сме за този бизнес, но пък за годините си сме видяли и научили доста.

 

  1. Какво е ETNHost? Кога е създадена и кои са основателите. Как се зароди идеята?

 

Казано накратко- ETNHost e компания, предлагаща комплексни хостинг услуги и регистрация на домейн имена за онлайн презентацията на всеки бизнес, както и широка гама съпътстващи услуги.

Аз съм Елена и най- общо казано се грижа да имаме повече и по- щастливи клиенти. Присъединих се към момчетата преди по- малко от година и считам, че това е най- правилно взетото ми решение. Нека ви разкажа и историята ни:

ETNHost е основана от трите “A”- Атанас, Андрей, Асен; Юли и Петър. До ден днешен, повече от 5 години след създаването на компанията, всеки един от създателите работи наравно с останалите членове на екипа.

Всъщност всичко започва през далечната 2009 от спортната страст на 5-мата приятели към тениса на маса и общия им проект за сайт свързан именно с тенис на маса. За кратко време уебсайта набира изключителна популярност и се превръща в един от най-популярните към момента сайтове за тенис на маса в България, което дава увереността в нашите герои да последват една мечта. Така се ражда и бизнес идеята за създаване за първия бранд Envision- разработване на индивидуални уеб решения и иновативни приложения, съобразени със специфичните клиентски нужди, която първоначално ръководят от квартирите си.

Те започват да развиват хостинг страната на ETNHost, като си поставят за цел да докажат на себе си и на света, че компания по уеб програмиране може също да бъде отличен домейн регистратор и неповторим уеб хостинг доставчик и наемат първия си сървър в САЩ. Не след дълго той е последван от втори и трети в Холандия и Германия, за да се достигне до днес, когато сравнително малкият ни екип управлява десетки физически и виртуални сървърни системи.

Интересна добавка към историята е, че аз и Юли завършихме заедно бакалавърската си степен, но съдбата ни срещна професионално години по- късно.

 

3. На какво държите в работата си? Имате ли правила, които не нарушавате и колко важно е мнението на хората?

DSC_0088c-–-Копие

Екипът на ETNHost е все още малък, но затова пък е изключително забавен и креативен, а сплотеността между нас е ключова – ние сме като едно малко семейство, а царящото уважение и взаимност спомагат за общия дух на мотивация.

Цялостната концепция на компанията, от самото и зараждане, е такава, че за да вървим смело напред, се нуждаем един от друг – всеки от екипа се оказа на правилното място в правилното време и вярата ни един в друг е ценността, която пазим най-ревностно. Целим да даваме поле за изява на всяка идея, да има взаимност в работния процес, да създадем комфортна среда, да сме толерантни и гъвкави на първо място помежду си, за да може да предадем това отношение и към клиентите си. Тук държим на качеството, за сметка за количеството в най- пълния смисъл на израза.

Дистанцирали сме се от строгата офис политика, но не за сметка на точността и продуктивността – напротив – искрената комуникация ни дава възможност да разберем силните страни на всеки от екипа, да ги развием и окрилим! Един вид постоянен brainstorming 🙂

Обратната връзка е есенциална за нашата работа, още повече, че конструктивната критика и препоръките, които получаваме са ни от огромна помощ при решаване на дилемите, пред които сме поставени поне по няколко пъти на ден. Клиентите ни ценят продукта, който се получава след тази колаборация, ценят и факта, че сме гъвкави и се стараем да се учим от грешките си… а ние ценим грешките си. Без тях няма напредък.

  1. В България и в частност в Пловдив има ли потенциал за подобни компании? С какво искате да ви се помогне от страна на държавата (или да не ви се пречи).

 

През последните години развитието на ИТ фирмите в България е не просто динамично, а по-скоро експлозивно. По някой от последните данни в този сектор заетите са вече над 1% от трудоспособното население на страната, но забележете произвежда над 3% от БВП. Този бранш единствен показа стабилност и уверен растеж дори през годините на кризата. И докато в София се откриваха хиляди нови и нови работни места, то в Пловдив, един традиционно индустриален град информационните технологии навлизаха със сравнително по-бавни темпове. В момента обаче един от най-важните приоритети за града е развитието и популяризирането на благоприятна за бизнеса ИТ и аутосорсинг екосистема, което привлече редица големи международни и български компании от столицата към града под тепетата.

Областта на хостинга и облачните технологии също е застъпена в лицето на няколко големи имена в този бизнес от световна величина, които оперират на глобално ниво и осигуряват заетост на стотици високообразовани пловдивчани. Това от своя страна създава благоприятна атмосфера за развитието на добре подготвени кадри в тази тяснопрофилирана ИТ ниша и съответно дава шанса за създаването и етаблирането нови стартъпи. От друга страна, смятаме, че ИТ секторът в България вече не се движи само от чуждестранни компании, като местните фирми започват да достигат зрялост и да се стремят към регионално лидерство. В лицето на държавата не очакваме някакви радикални или пряко насочени действия. Всички добро за бизнеса като цяло, е добро и за ИТ бранша в частност.

 

  1. С кое ваше качество (като компания) се гордеете?

DSC_0034c

Може би това, с което най-много се гордеем и това, към което се стремим е да поддържаме сплотен колектив, в който всеки да се чувства оценен. Стараем се да предоставяме възможности, както за колективно развитие, така и за личностно такова. За нас е важно е хората да идват с желание на работа, да не изпитват страх да изкажат мнението си, да не усещат необходимостта от това да поглеждат часовника си. Денят им да минава с усмивка и чувство за удовлетвореност.

На мнение сме, че когато даден човек има желание и потенциал да се развива в дадена област, то непременно трябва да му бъде даден шанс да го направи и се гордеем именно с това, че предоставяме на служителите си средствата, да развият потенциала си до толкова, че след време да могат да „напуснат фирменото гнездо“ и с уменията да покорят света. А още повече се гордеем с факта, че им предоставяме приятелска атмосфера за работа и развитие, заради която те да искат да останат с нас.

Удовлетворените служители са ключов фактор в развитието на една фирма. На този принцип сме и с клиентите си. Ние сме готови да отделим необходимото време и да вникнем в нуждите и проблемите на всеки бизнес, за да предложим индивидуално решение, подходящо и оптимизирано за конкретния случай. Така спечелихме първите си клиенти – благодарение на положителните референции и доброто име в IT индустрията на основателите на компанията и най-вече благодарение на личното отношение, което те оценят и именно заради това избират да останат с нас.

Звучи доста идеалистично, нали? Но пък с ръка на сърцето мога да кажа, че на този етап сме постигнали този баланс. Най- голямото ни желание е да продължим да се развиваме в тази насока, което се покрива и със следващия ви въпрос. 🙂

 

  1. Как искате да развиете ETNHost?

 

Характерно за всеки прохождащ бизнес е, че той се развива и е силен първоначално на локално ниво. Стартирайки от Пловдив не е учудващо, че първите ни заявки и клиенти са именно от този град. Постепенно с разрастване на контактите ни и увеличаващите се препоръки от доволни клиенти и контрагенти успяхме да разширим значително дейността си в София и цялата страна.

Сега погледите ни са обърнати по-скоро навън към чуждестранните клиенти. Уверени в качеството на предлаганите от нас услуги и в способностите на наскоро разрасналия ни се екип, смятаме, че сме готови да завоюваме и нови пазари. Към това са насочени и усилията ни през текущата година, като вече обслужваме значителен брой клиенти от редица англо- и немскоговорящи европейски страни.

Пазарът на хостинг услугите е необятен с потенциал за десетки милиарди долари и реално ние вече оперираме на глобално ниво, където има и необятни възможности за развитие. Нови клиенти не се очакват само с препоръки, а чрез таргетирана рекламна стратегия и участия на големи регионални и международни ИТ форуми, конференции и семинари. Още от самото си начало и до днес компанията ни успява да просперира чрез собствени средства и благодарение на органичния си растеж финансираме оперативната си дейност и развитието си, но в дългосрочен план не е изключено да потърсим и ключов партньор за външно финансиране, което да създаде предпоставки за един по-експанзивен растеж.

 

  1. Как виждате бъдещето на интернет след 5-10 години? Как искате да го видите вие?

DSC_0039c

Интернет ще се превръща във все по-масов източник на информация и услуги, но и същевременно във все по-опасно място. Въпреки, че се асоциира с едно виртуално пространство, то играе много важна роля в ежедневието на вече милиарди хора по света и е в състояние както да допринася в положителни аспекти, така и да нанесе сериозни щети в реалния свят. При всички положения обаче, ще продължи да играе голяма роля в живота на хората и ще остане неизменна част от него. С поевтиняването на технологиите и бума на мобилните устройства като телефони и таблети и експоненциално нарастващият брой на техните притежатели ще доведе до нови милиони потребители най-вече от развиващите се страни. Това е неизбежен процес, а световният бизнес модел и националните политики на държавите просто биха се провалили, ако не се възползват от възможностите, които интернет предоставя.

Ние, в частност бихме искали да видим една малко по-сигурна и безопасна мрежа с още по-високи скорости и достъпност до всички точки на света. Това неминуемо върви ръка за ръка и с повишаване на интернет културата на потребителите, от които очакваме по-високо ниво на лична отговорност и сериозно отношение към опасностите, които съществуват. Надяваме се и на по мащабно навлизане на IoT или интернет на вещите. Тази концепция предполага внедряването на световната интернет мрежа в практически всякакъв вид крайни, електрически и електронни устройства, както и физически обекти, осигурявайки им възможността да взаимодействат помежду си или с външната среда. Наред с развитието на роботиката и автоматизацията на процесите, това явление е равносилно на революция, способна така да преустрои икономическите и обществени процеси, че да изключи необходимостта от участие на човека в част или изцяло от действията и операциите.

 

  1. А на Пловдив?

 

Наскоро и Пловдив спечели надпреварата за „Европейска столица на културата през 2019 г.“ Това уникално постижение на града неминуемо ще бележи развитието му през следващите няколко години. Вече сме свидетели как облика на града се променя и се превръща в сцена на редица мащабни културни събития и акции като завършилия наскоро фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week в новооформения и превръщаш се в емблема на Plovdiv 2019 артистичен квартал на града КАПАНА. Самото преобразяване и активизиране на потенциала на квартала и развитието му като първия квартал на творческите индустрии в страната, е благодарение на всички хора, които творят, работят и обичат квартал Капана, и естествено и на общината. Бидейки ситуирани в периферията му, нашият офис е пряко или косвено въвлечен в събитията, а членовете на екипа ни с радост се присъединяват като партньори или доброволци към във всяка едно начинание.

На бизнес ниво виждаме Община Пловдив да полага големи усилия като дори официално е набелязала сектора „ИТ и аутсорсинг на бизнес процесите“ като един от приоритетните на местното управление за последните 3 години. По линия на това е създаден и специализиран отдел „Бизнес развитие“, който се занимава със създаване на здрави и ползотворни контакти в дългосрочен план с важни контрагенти от бизнес средите. Като част от този план Община Пловдив съвместно с Индъстри Уоч Груп издава всяка година бизнес каталог IT&BPO Destination Plovdiv като своеобразен гид за чуждестранните инвеститори търсещи да се запознаят с условията и да намерят коректни партньори. Още от първото му издание през 2014 г. ETNHost присъства неизменно на страниците му като един от добрите примери за стартиращ и развиващ се ИТ бизнес. Горди сме, че ETNHost играе и водеща роля като основен хостинг партньор и съорганизатор, отново съвместно с Община Пловдив и Индъстри Уоч Груп, в националната Аутсорсинг конференцията, която всяка есен събира елита на ИТ компаниите в Пловдив.

 

  1. Изключително сме ви задължени, че избрахте да хоствате сайта на People of Plovdiv напълно безплатно! Това значи много за нас! Това показва и отношението ви към подобни проекти.

 

Това, което ни обединява като компания, е не само приятелството, което неминуемо вече съществува помежду ни, но и любовта ни към Пловдив и най вече- Капана. Ние работим, прекарваме свободното си време, забавляваме се, а някои членове на екипа дори живеят и наблизо…до Капана. Голяма част от екипа е живял в чужбина, но въпреки трудностите избира да се завърне и развива тук, в Пловдив, заради безценните “срещи в Капана” с приятели.

Идеята да осигурим сигурна и приятелска уеб среда на сайта на People of Plovdiv се зароди спонтанно веднага щом осъзнахме, че любимата ни Фейсбук група се нуждае от собствен сайт! Всички сме повече от ентусиазирани! Стараем се винаги да подкрепяме подобни инициативи и идеи, тъй като знаем колко витално за развитието на всеки един проект е намирането на подкрепа и спонсорство. Като IT компания за нас е важно да поемаме дори малки стъпки, които водят до промяната на бизнес средата, в която правенето на добро, помагането и екипността са високо ценени качества. Да вършиш безкористно добрини, да помагаш на нуждаещи се, да подариш своите знания, умения и време са неща, което те изграждат като личност и характер, носят ти нови изживявания и безценен опит.

Кажете нещо на Хората на Пловдив. Дайте своя съвет за тези, които искат да направят нещо свое, но все още не са събрали смелост да направят първата крачка.

Първата крачка наистина е най-трудна и за нея се иска най-много смелост и увереност за поемане на неимоверно големи отговорности и рискове. Всички сме готови за успеха, но рядко някой има резервен план, когато нещата се объркат, никой не е подготвен за провала.

Веднъж поел по собствения път и постигнал макар и малка победа, човек се сдобива с вяра в собствените си възможности и способности, зарежда се с енергията и страстта, необходими за успеха. От там насетне всъщност става не по-малко лесно. Напротив, става дори по-трудно и е необходимо двойно повече воля, за да продължаваш напред, независимо от обстоятелствата. И колкото и мотивациони книги и лекции на гурута в бранша да изчетете, единствената вярна рецепта, за да станете и успеете като предприемач е да изберете да се занимавате с това, което ви носи удовлетворение на края на деня. Всеки бизнес си има собствени особености, собствен ритъм на живот и за да бъде той успешен ти трябва да заживееш с него. Само тогава ще имате онази собствена мотивация, благодарение, на която ще вършите повече работа с по-голямо внимание и качество, отколкото някой, някога би ви накарал да правите, ако работите за него.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *