Интервю с Ярослав Хмелевский, създател на платформата MyHandMade.Bg

В световен мащаб ръчният труд е един от най-високо ценените, а продуктите от този ръчен труд обикновено се продават и по-скъпо. Хората ценят ръчния труд, защото един продукт създаден от човек, а не машина, може да бъде доста по-изпипан в детайла, а и все пак знаеш, че за него е положено специално усилие.

Но днес живеем в свят, в който машините все по-бързо заменят хората в производствените предприятия, където ръчният труд е почти изчезнал. Китай бълва огромни количества стоки, произведени под калъп и от машини и те буквално заливат света, така че е все по-трудно да намериш ръчно изработена стока.

За щастие през последните години се забелязва увеличение на търсенето на ръчно изработени стоки. Много занаятчии и ентусиасти започват да правят свои продукти и да ги предлагат през всевъзможни канали. Но за да достигнат до максимално голям брой хора, тези създатели на ръчно изработени стоки трябва да имат специална платформа, с която да предлагат изделията си. Именно с това се е заел 29-годишния Ярослав Хмелевский. Той е създал платформата Myhandmade.bg, в която всеки може да предложи ръчно изработените си стоки на всеки, който се интересува от тях.

Ние в People of Plovdiv се срещнахме с Ярослав, за да научим повече за неговия проект Myhandmade.bg и взехме интервю, което сме щастливи да ви предоставим за четене. Той е умен, възпитан и зареден с положителни емоции. Тъй като харесваме креативните хора и тези, които искат да създават, а не да рушат, решихме да ви запознаем с него и проекта му.

Ако и вие сте фенове на ръчния труд, или имате, какво да предложите на хората, тогава отворете Myhandmade.bg, регистрирайте се и разгледайте продуктите.

Ето какво каза Ярослав за вас хората на Пловдив:

MHM_Banner_Heart_BG_1600x1098-01

  1. Представи се на хората на Пловдив.

Ярослав Хмелевский  на 29г. –  мениджър на свободна практика. Работя  за звукозаписно студио ‘’ CTP RECORDS’’ – Пловдив и „ Капана Фест“ . Основател съм на Myhandmade.bg.

  1. Какво е Myhandmade?

Myhandmade е едно ново общество за ценителите на ръчно изработени стоки. Създадено е, за да отдаде заслуженото уважение към майсторството на хората, които творят и пазят знанието и традициите за занаятите и изкуствата, изградили бита и обществото ни преди още да имаме първите фабрики и заводи. Целта на платформата е да служи като директен посредник между тези, които търсят и тези, които предлагат ръчно изработени стоки, артикули, крафт материали, био храни, био козметика и други  подобни продукти. MyHandmade.bg  е тук не просто да посредничи в продажбите, а да изгради едно ново потребителско съдържание, което да направи пазаруването на хендмейд неща цяло изживяване.

Как ти хрумна идеята?

Създаването на платформата беше подтикнато от световната тенденция в подкрепа на продуктите на ръчната изработка и все по-разрастващата се хендмейд култура и уважение към труда и майсторството на творци, работещи с ръце и сърце. Това провокира мен и колегите ми  Кристиян Здравков и Тодор Шарков  да създадем най-големия онлайн хендмейд базар в страната, където всеки може да открие точния продукт  от любимия си артист бързо, лесно и без излишно губене на време.

  1. Според теб може ли един такъв проект да бъде успешен в днешно време, когато сме залети от евтини китайски стоки?

Да, разбира се! Не се съмнявам в това, а причината може да откриете като  разгледате  уникалните неща, които различни български творци, занаятчии и автори качват всеки ден в платформата. Те са наистина уникални. Направени са с любов и разбира се са много по – качествени и създадени да ни радват по – дълго време, от стоките, които са серийно производство или така наречените ‘’китайски стоки’’ . Навлизайки и опознавайки този нов и уникален свят, няма как да не станете съпричастни с него, да искате да го подкрепите, както и да имате част от него и във вашия дом или за себе си. Това е, което ни дава вярата в успеха и ни показва , че Myhandmade.bg има нужда да  съществува и ще бъде до вас, когато ви потрябва.

  1. Какъв е отзвука откакто сайта съществува? Хората пазаруват ли смело или са по резервирани?

snip_20160723231319

Най- мотивиращото нещо за един нов сайт като Myhandmade.bg, е  реакцията на потребителите, спрямо платформата. Мнението на много от хората, които срещаме в работата си е, че това е наистина едно ново и уникално място за техните творения.  Това е мястото, което трябва да посетите, ако искате да зарадвате себе си или ваш близък човек с уникален подарък, който освен радостта, която носи е и начин да подкрепите българското творчество, изкуство и занаятчийство.  Какво по хубаво от това, да можеш да носиш радост и едновременно с това, да бъдеш полезен. Наблюдавайки развитието на сайта забелязваме, че хората приемат тази идея с отворени обятия. Ние от myhandmade.bg нямаме търпение да срещнем колкото се може повече хора чрез платформата и да разберем какво мислят те за нея.

  1. С какви трудности се срещна при създаването на сайта и самата платформа? Има ли някакви злоупотреби от страна на продавачите?

Екипа , който създаде сайта точно за два месеца, беше прегърнал идеята и всеки от тях работеше по- проекта  с голямо желание и без да пести сили и идеи, за да може първата свободна  българска платформа за занаяти и изкуство да заработи. Всеки от тях искаше да помогне на многото хора, създаващи  ръчно направени чудеса да намерят това ново пространство, което да спомогне реализацията на творенията им.

Може да се каже, че когато един екип е мотивиран няма нещо, което да попречи на работата му.

  1. Какво предвиждаш като развитие на сайта? Ще има ли смартфон приложение?

За в бъдеще аз и моите колеги, имаме амбицията да превърнем myhandmade.bg   в най- големия он-лайн базар, не само за България, но и като цяло за Балканите, а от там знае ли човек . Желанието ни е да направим  намирането на уникални хендмейд подаръци, изкуство и занаяти толкова лесно, че това да не коства на хората повече от минутка. Във връзка с това вече разработваме и мобилно приложение myhandmade.bg.

  1. Дай своя съвет към хората, които са решили да развиват свой бизнес проект. На какво е важно да акцентират в началото?

Съвета  ми към всеки, който иска да развива успешен бизнес е да прави проекти, които са в услуга на хората. За мен няма по успешна формула за успех  от тази, чрез работата си да бъдеш полезен на възможно най-голям брой хора. Да носиш радост чрез услугите си и да оставиш да бъдеш оценен от хората, към които е насочен проектът. Така най- лесно ще разберете дали това, с което се захващате  може да бъде успешно.  Акцентирайте на това да достигнете до голям брой хора, създавайки за тях продукти и услуги на възможно най- ниска и разбира се разумна цена. Това, което ще получите от тях е измерението на вашия успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *