„Срещи в Капана“ – Ваня Маринова и нейната страст Art Studio Giovanna

Инициативата на People of Plovdiv „Срещи в Капана“ продължава, въпреки че знаменцата, една от основните привличаща погледите атракции в квартал Капана, бяха премахнати. В настоящия материал ще ви запознаем с една жена, която има огромен житейски и професионален опит в ръчното шиене на чанти. Тя се казва Ваня Маринова и от шест месеца е горда собственичка на „Art Studio Giovanna” в квартал Капана на улица „Фредерик Жолио Кюри“ №3. Това е нейната страст и отдаденост към любимата работа. People of Plovdiv посети Ваня в нейното ателие, за да поговорим и да ни разкаже подробно за своята работа. Радваме се, че можем да ви споделим този материал, защото хора като Ваня заслужават да бъдат популяризирани. Нейната история може би ще ви вдъхнови да осъществите своята мечта.

Шиенето на чанти Ваня упражнява като професия от около 20 години, но винаги е работила за големи фирми и с известни марки. „Art Studio Giovanna” е начинание, което Ваня описва като вдъхновение от децата й. Те са й дали куража да направи това арт ателие. Самата тя споделя, че без тях не би събрала смелост да направи тази трудна първа крачка към стартиране на собствен бизнес.

„Когато работих в големите фирми и изработвах чанти ми беше изключително интересно. Там започваш да работиш и да се изграждаш, но достигаш до едно ниво, в което ръководните кадри ти подлагат крак и не ти позволяват да растеш по-нагоре. Стигаш до едно ниво и спираш развитието си. Ставаш един от многото.“ – казва Ваня. „В живота си никога не съм имала за цел да бъда една от многото, винаги съм искала да се отличавам от другите, защото знам, че имам възможностите и искам да правя всеки ден по-добри неща.“

Ваня ни споделя, че всъщност Арт Студио Джована може би нямаше да се случи, ако фирмата, за която е работила дълги години не е фалирала. Тогава тя отива да работи в едно малко ателие, но бързо разбира, че не може да бъде просто шивачка. Тя иска да прави нещата, да ги сътворява лично, да има думата, за да се получават по най-добрия начин.

„Когато един човек стартира едно начинание той не знае дали ще успее, защото има много фактори за успеха. В началото не бях подготвена за всички тези неща, които трябва да правиш, когато имаш свой бизнес. Аз съм подготвена и за провал, защото знам, че за да успееш трябва да си готов и да се провалиш.“

Ваня Маринова е завършила специализирано училище за производство на кожена галантерия. Ваня ни споделя и един факт, за който не бяхме подозирали, а именно, че Пловдив е “меката” на чантите и всички чуждестранни инвеститори знаят, че в Пловдив има много добре квалифициран персонал.

„Аз съм направила ателие “Giovannа” с идеята да работя само с естествена кожа, защото масово се използва еко кожа, за да излиза по-евтин материалът, съответно и крайният продукт да се предлага на пазара на по-достъпна цена за масовия българин. Винаги съм искала моите изделия да се различават от тези, които се правят на конвейер. Всички хора, които идват в ателието имат определени изисквания как да изглежда техният продукт.”

“В нито една сфера не можеш да стартираш на 100 процента и да изпипаш нещата от самото начало. Това усъвършенстване става в движение с времето. Трупаш опит и се учиш от грешките си.“

Ваня ни казва, че „Art Studio Giovanna” се посещава по-често от млади и интелигентни хора, които се интересуват от този тип изделия.

На въпроса ни как иска да развива ателието за в бъдеще, Ваня казва, че една от целите й е да предложи своите продукти в международната платформа „Etsy“, за да достигне до повече хора.

„Най-голямото удволетворение от работата ми носи това, че идват доволни хора и ми казват „Благодаря ти, Ваня, за страхотната работа“. Когато това ми го казваха в голямата фирма, в която работех преди, чувствах се една от сто, ставаше ми много приятно, защото ти си свършил работата така, както хората са го искали. Но сега, когато работя за себе си е съвсем различно удволетворението, защото знам, че аз сама съм се справила.“

В последните години се усеща как Пловдив стана по-приятно място – и за живеене, и за бизнес. И Ваня споделя този факт. Тук се случват все повече събития, на които хора като нея могат да участват, да показват нови неща и т.н. Пролетният „Капана Фест“ беше едно от тези събития, които са дали силен тласък на бизнеса на Ваня и тя с радост споделя, че поръчките й много са се увеличили след това събитие. Разбира се, тя има предложения от цяла България за участия в базари и други занаятчийски фестове.

„Целите ми са до края на годината повече хора да научат за мен и за това, което правя, защото вярвам, че мога да направя много хубави неща.“

Ваня е усмихната, положителна и много мила дама, затова ви препоръчваме да я посетите на място, за да се убедите в думите ни. Може би следващият ви портфейл или чанта ще са изработени именно от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *