Кендама самураи от Пловдив и тяхната страст Кендама България

Днес на мода са технологичните играчки. Децата израстват със смартфон в ръка, което малко или много ги отдалечава от онези, по-прости играчки, които нямат нужда от презареждане всеки ден и са винаги на разположение. Днес ще ви покажем именно една такава играчка, като предварително искаме да наблегнем на факта, че тя не е само за деца, а е подходяща за всеки активен човек и за всеки, който иска да развие своите рефлекси, координация, чувство за баланс и да подобри своето физическо и психическо здраве.

Запознайте се с Kendama, една изключително пристрастяваща японска дървена играчка, която спада към така наречените Skill toys (играчки, развиващи умения). Когато се научите да я владеете, ще започнете да се чувствате като истински самураи.

Представяме ви и трима истински кендама самураи от Пловдив – Серафим Захариев на (27 г.), Михаил Андреев – Apache (също на 27 г.) и Илин Илиев (на 23 г.). Те са основните „виновници“ игрите с кендами да станат популярни в Пловдив. Също така те стоят зад Facebook страницата „Кендама България“, която има за цел да създаде кендама общност, където всички кендама играчи да се свързват помежду си. Но преди да прочетете какво казаха за вас Серафим, Михаил и Илин, нека кажем още няколко думи за кендамата.

dsc_0124

Кендамата се откроява със своя уникален дизайн и хилядите възможни трикове и комбинации, докато играете. Тя се състои от три части: тама (топка), сарадо (голяма и малка чашка) и кен (продълговата част завършваща с шип). Комбинациите от движения и трикове в нея са неограничени. Триковете всъщност представляват вариации на жонглиране с топката в трите чашки и нанизването й на острието отгоре, разнообразие от статични баланс трикове и динамични (въртеливи) движения, осъществени с помощта на връвчицата и различните хватове на кена или тамата. Усвояването на кендама триковете изисква практика, концентрация, търпение и креативност.

Кендама не е само традиционна японска играчка, тя се е превърнала в официален спорт и жонгльорски способ с многобройни състезания и тематични срещи, които се организират в Япония, Америка и Европа.

Серафим Захариев е главното действащо лице зад Facebook страницата “Кендама България”. За него кендама е „усъвършенстване, общност, движение, активна медитация, забава и баланс. Нещо, в което всеки намира свой собствен смисъл“, казва той. „Кендама България“ се роди от обичта ни към заниманието. Мястото, което събира всички играчи и ражда нови всеки ден. Целта ни е да се движим, мотивираме и споделяме радостта от играта на самураите.“

dsc_0344-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d0%b5

 

Илин учи музика със специалност китара в Пловдив и съчетава двете си страсти (кендамата и музиката) по-един страхотен начин. А Михаил Андреев Андреев – Apache освен своите кендами обича и Джак Ръсели и по-специално неговата сладка Леа (на снимките в галерията ни). Той практикува сериозно кендама от юли 2015 година.

Когато се разхождате в Пловдив, все по-честа гледка са кендама играчите из възловите места в града. „Квартал „Капана“, тепетата, Стария град и всяко едно китно кътче на града ни е повод за няколко спайка и видео, запаметяващo успеха“, казва Серафим. „Във всички големи градове има активни групи, с които да споделяме прогреса.“

Илин споделя, че наричат Серафим „гуруто“, тъй като той е създател на „Кендама България“ и ги е запалил по тази игра. „Заедно с него и Михаил – Apache (братовчед ми) разпространяваме открай време играта из страната. Целите ни са да покажем на хората, че една толкова малка играчка може да бъде изключително полезна и физически, и психически.”

Михаил също споделя, че се е запалил по това изкуство от уменията и ентусиазма на Серафим. „Би ми се искало да се появи една вълна от млади играчи, които наистина да се научат да играят, но и да схванат цялата философия, която се крие зад играчката, а тя е, че колкото повече се труди човек и не се отказва, толкова повече успява и се развива. Тази нагласа се пренася и в други ситуации от живота ни.“

Освен индивидуалното усъвършенстване кендама е повод да бъдем физически активни, сред природата, споделяйки изживяването с приятелите си или повод за нови такива, казва Серафим. Гарантираното удоволствие от прогреса, урокът да не се отказваме, колкото и трудно да изглежда на момента, и всичко това дори без батерии, допълва той.

Човек трябва да бъде по-отворен към света и неговите пътеки, казва Илин. Кендама не е единственото хоби, което може да те завладее, но е един прекрасен старт към нови открития, развлечения и откакто се занимавам с това изкуство, започнах да оценявам труда си и да изисквам от себе си да бъда по-добър и по-добър.

Тази година „Кендама България“ организира и проведе първото състезание в Пловдив в квартал „Капана“ по време на октомврийското събитие „Капана Фест“.

Събрахме се най-различни хора, всеки беше на различно ниво и черпеше опит от други, които играят повече време, споделя Илин. Тези срещи са уникални! Бихме искали да се запознаем лично и с хора извън България, които са на доста по-високо ниво от нас. Засега лично аз имам цел да посетя световното първенство в Япония през 2017 г. Ако успеем да развием изкуството достатъчно с времето, Пловдив може да бъде домакин на европейско първенство през 2019 г.

По случай първото състезание по време на „Капана Фест“ Михаил ни казва, че се е чувствал страхотно и благодари на всички  малки и големи, които са дошли. Мисля, че това е най важното, да се забавляваме. Иска ми се да си направим и национално и да се запознаем с хора от другите градове, които играят, но на този етап не мисля, че е възможно. Мога да кажа, че ще направя всичко по силите си, за да научат хората какво е кендама, какви са възможностите с нея и се надявам да се запалят най-вече по-малките, защото те показват най-голям интерес.

Серафим споделя също, че се организират работилници, игри и състезания, на които се обменя опит. Посещават се и различни тематични събития, училища и фестивали.

На въпроса ми „Смятате ли, че Кендама може да завладее цялата страна и вниманието на младите хора и децата, за да излязат за малко от виртуалните светове на своите телефони и компютри?“, Серафим, Илин и Михаил споделят едно мнение, а именно, че кендамата няма да завладее всички, но тези, които я припознаят като своя игра, не трябва да се отказват и трябва да бъдат постоянни.

Накрая помолих Серафим, Илин и Михаил да дадат своето мотивиращо изречение към вас, читателите на People of Plovdiv, и ето техните отговори:

Серафим: Призовавам хората да освободят съзнанието си от рутината на ежедневието и да бъдат търсачи. Да търсят движението, което ги прави щастливи и балансирани. Да пробват нови занимания, защото някъде там ги очакват нови хоризонти, градивни предизвикателства и истинска забава. Точно каквото е кендама за нас.

Илин: Хората не трябва да стават кендама играчи. Кендама е изкуство, както казах по-рано. Не е просто играчка, с която подмяташ топче. Ако обичате да се предизвиквате, да надхвърляте възможностите си и искате да се забавлявате в същото време, кендамата е за вас. Най-приятното нещо са хората, които споделят интереса към изкуството и се учат заедно. Ако играете и не ви се получава трикчето, има златно правило: използвайте повече колена и си повярвайте.

Михаил: Кендамата е забавна играчка. Лесно е да се научат основните неща, но се искат много часове и отдаденост, за да се усвоят по-сложните движения и баланси. Трудно е. Може би това ме кара да продължавам да играя все повече. Това си е вид активна медитация. Който иска да има сериозен сблъсък със самия себе си, нека грабне една кендама и да започва да играе.

 

Във Facebook страницата на „Кендама България“ може да намерите цялата гама от актуални модели от най добрите марки, както и бутикови ръчно изработени кендами. Последвайте „Кендама България“ и в Instagram и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *