Ретрото е модерно в света на Retro Photo Old Plovdiv

Една от най-известните сентенции гласи, че „Любовта ще спаси света“, но ако ни позволите да я перефразираме ще кажем, че „Любовта ще спаси Пловдив“! Това всъщност е делото на Любен Баков и неговото Ретро Фото „Old Plovdiv“! Той и красивата му и дружелюбна асистентка и фотограф, Димитрела Рупчева, са създали една своеобразна машина на времето в сърцето на Стария град в Пловдив. Тяхната работа кара хиляди хора да се усмихват и да се докосват до автентични предмети и дрехи от българската история.

People of Plovdiv се срещна с тях в една друга ера, за да ви разкажем как се случва магията на Ретро Фото Old Plovdiv! Можем от опит да кажем, че срещата си заслужаваше и в сърцата си носим само положителни емоции. Благодарим за гостоприемството и усмивките на Любен и Димитрела и ви препоръчваме да последвате нашия пример.

1. Кои са главните действащи лица зад Ретро Фото „Олд Пловдив”?

Главното действащо лице зад Ретро Фото „Олд Пловдив” е любовта. Любовта към това да правиш хората щастливи. Но през четирите години на съществуване на фотото останах приятно изненадан да открия много млади хора, които оцениха и заобичаха това, което правим, и без които то нямаше да е на нивото, на което е в момента.

2. Как се зароди идеята за създаване на подобен проект, и то точно в сърцето на Стария град?

След повече от 20 години работа като фоторепортер в медиите открих, че това, което винаги ме е привличало и интригувало, са били различните традиции, култури и обичаи, както и общуването с хора с различни вярвания и начин на живот. По този начин се роди идеята на този проект – да разкажем, но по-важното – да пoкажем на чуждестранните туристи в Пловдив нашите обреди и обичаи, да опитаме да разкрием богатството от символи. Немалка част от нашите клиенти са българи, които с охота се връщат назад в миналото, за да открият смисъла за бъдещето.

3. С какви хора ви среща работата ви? Разкажете ни по една интересна (забавна) история.

Много интересни неща се случват при нас, тъй като работим с колоритни хора от най-различни краища на света. Имали сме случаи, в които мъжете желаят да бъдат облечени в женски одежди, а жените – в мъжки. Това винаги е забавно, както за нас, така и за самите клиенти, а е и интригуващо да видиш как традициите и древното могат да бъдат преживяни по нов начин, и то от млади хора. Имали сме и клиенти, които се снимат при нас за поканите си за сватба. Комплимент е да предпочетат именно нас, за да поканят близки и приятели за този съдбовен момент в живота си, а месеци по-късно ни изпращат и снимки от сватбите си, което наистина ни стопля. Много семейства, очакващи отроче, ни посещават преди и след като детето се появи на бял свят. Получавали сме коледна картичка за благодарност по пощата чак от Австралия.

4. Има ли разлика в отношението към ретро снимките между българи и чужденци?

Интересното е, че много често имаме клиенти българи, които живеят другаде по света и са създали там дом и семейства и които ни посещават, за да запознаят чуждестранните си близки с нашата история. Чужденците идват, за да отнесат със себе си уникалния спомен, който ние създаваме с автентичната атмосфера, която пресъздаваме. Докато българите желаят да се върнат назад в приказките и разказите на бабите и дядовците си, чужденците искат да се запознаят с нещо непознато, но интересно за тях и да отнесат спомена за него вкъщи.

5. Ретрото днес е на мода, но смятате ли, че ще продължи да бъде, виждайки как се променят тенденциите всяка година?

Добре забравеното старо е доказателство, че ние сме в непрекъснат кръговрат. Съвременните българи сме длъжни да пазим, обичаме и пренасяме във времето традицията, която ни е съхранила като народ и нация.  Всеки спомен, който човек носи, той пази с любов завинаги в сърцето си.

Що се отнася до автентичните дрехи, те носят цялата емоция на човека, който ги е обличал. Ние, например, имаме дрехи, които булка е обличала на сватбата си. Накити, които млади момичета са носили по седенките, за да привлекат погледа на бленувания момък. Тези одежди ухаят на любов, на желанието за топлота. И това никога няма да излезе от мода.

6. Какво ви дава този проект като емоция?

Пълнота, усмивка. Харесва ми, когато виждам тази емоция и в хората, с които работя. Чувам стъпките на миналите поколения по улиците на Стария Пловдив. Искам да ги събера… и вярвам, че дори и някога тези хора да са имали своите недостатъци, което е съвсем естествено, те може би ни гледат някъде отгоре и харесват това, което сме направили.

7. По какъв начин искате да доразвиете проекта си?

Тази година от нашето студио с частица от Пловдив в сърцата си са си тръгнали хиляди хора. За трета поредна година получихме и сертификат за отличие от международния туристически портал „TripAdvisor“. Бих искал това да продължи и занапред, да го запазим и разширим. Амбицирани сме да съберем част от фотографиите и в изложба.

8. Вашата житейска философия е…

На каквото и място да се намираш, каквато и позиция да заемаш в даден етап от живота си, не забравяй, че всичко е преходно. Затова се отнасяй се справедливо с това, което имаш, уважавай го и се учи от него. И  остави любовта на мига да те движи.

9. Хората обичат да се връщат в миналото, защото настоящето е незадоволително. В Ретро Фото „Олд Пловдив” те намират интригуващ начин да реализират своята носталгия. Каква промяна виждате у тях след “пътуването в миналото”, което предлагате?

Истинската промяна е, че всеки си тръгва щастлив, зареден с енергия и с усмивка. Неведнъж са ни казвали, че Пловдив е богат на заведения и забележителности, но ние сме атракцията, с която хората забавлявайки се истински, преживяват българското и отнасят духа на Пловдив в своята родина.

10. Какво е Пловдив за вас?

Откакто срещнах Пловдив, не съм спрял да танцувам с улиците му.

11. Искате ли да пожелаете нещо на нашите читатели?

На вашите читатели ще пожелая винаги да се вслушват в гласа на сърцето си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *