Серафим Захариев и The Zen Place – Движение, Страст, Вдъхновение

1. В интернет имаш един интересен прякор – Balance Searcher! Какво е балансът за теб?

Един ден си казах, че искам да намеря три думи, които описват моята баланс идеология.
Избрах те да са „Движение, Страст, Вдъхновение“.
Именно тези думи описват какво е балансът за мен. Не съм предполагал, че ще открия толкова вдъхновение в една тема. От този момент всичко се случваше съвсем непринудено.

2. Разкажи ни повече за твоите страсти – разбирай хобита.

Началото на моето баланс приключение започна преди около 8 години, когато за първи път се докоснах до своята голямата страст – slacklining-а. И така, “Да търсиш баланс върху лентата“ постепенно стана “Да търсиш баланса и в живота“. От там се появи и прякорът баланс търсач. Вярвам, че трябва да търсим своето движение. Всичко, което практикуваме, да го практикуваме със страст и отдаденост, за да бъде то източник на вдъхновение за нас самите и за околните.
Интересно е как, когато съсредоточиш вниманието си върху една идея, ти се разкриват редица други допълващи направления, всяко от които е нова възможност.

Друга моя страст е балансирането с камъни. Препоръчвам на всички, които обичат да прекарват свободното си време в природата, да дадат шанс на това хармонизиращо занимание. Използвам неслучайно тази дума, защото за балансирането с камъни е нужно вътрешно спокойствие и хармония на духа, ясно съзнание и спокойна ръка.
Следващата моя страст – кендама, така завладя сърцето ми преди 4 години, че е невъзможно да спра да й отделям от времето си. Наистина беше любов от пръв поглед към движението и прецизността, които са необходими в това занимание. Правилото, че привличаме енергията, която носим, се оказва правилно. Откакто започнах да се интересувам от движението и баланса във всичките им форми, непрекъснато попадам на изключително любопитна информация, която подклажда и доразвива цялата идеология. За мен да търся баланс чрез движението не е само вид активна медитация, но бърз и ефикасен метод за подобряване на физическото и психичното състояние.

Наскоро се запознах с работата на доктор Робърт Мелило от Brain Balance Achievement Center. Това е специално разработена програма, която дава възможност на деца с различни поведенчески и двигателни затруднения, например аутизъм, да подобрят своето състояние чрез системи от упражнения, стимулиращи тялото и сетивата, съчетани с индивидуално изготвен хранителен режим. Основателят на този център бе гост в предаването „На Кафе“ с водещ Гала. Заедно с него бе поканено и дете от България със затруднения, което е посещавало програмата и е стабилизирало напълно своето състояние. Тоест, тази програма е пример за огромното влияние, което двигателните функции оказват над мозъка. С други думи, съществува връзката между тяло, мозък и имунна система, от една страна, и заучаването на нови двигателни модели, които стимулират изграждане на нови невронни връзки. Това неминуемо води до редица ползи за този, който съзнателно практикува движението.

3. А всъщност балансът трябва ли да съществува първо вътре в теб, а след това да го извадиш наяве с игри като Kendama и Slackline?

Не е така просто, за да отговоря с „да“ или „не“. Балансът съществува във всеки един от нас, той е част от нас, но усъвършенстването му е пряко свързано с нашата воля и осъзнатост.


Ще използвам отново думата „хармонизиране“, защото балансът, за който говоря през цялото време, не е простият баланс между контрасти- добро и лошо, черно и бяло, ден и нощ. Той е балансът, като златна среда, тоест липсата на контрасти. Затова занимания като кендама, слаклайн, балансиране с камъни и още много други, по-скоро ни помагат да се балансираме и хармонизираме отвътре. Всички знаем максимата „Здрав дух, здраво тяло“. Например, нека разгледаме балансирането върху лентата: върху нея няма момент на покой, постоянно си в движение и трябва да компенсираш всяко потрепване, което се предава от движенията ти; буквално се бориш за това да се задържиш на нея. Ще си позволя да вметна, че слаклайнинга е своеобразна метафора на живота, на ежедневието-непрекъснато си в движение и всеки твой ход има значение, има отзвук. Има го обаче и моментът на наслада, щом успееш да се слееш с лентата и следваш собствения си ритъм, и тази наслада е същата като онази, която изпитваме всеки път, щом победим някоя трудност пред себе си. Ето това е причината да съм се потопил така дълбоко в търсенето на различни методи на движение, от които да могат да се възползват хора на всяка възраст.
Трябва да работим върху себе си, вместо да се оплакваме, че щастието не ни застига. Трябва да се грижим за тялото си, така както поддържаме личната си хигиена, и категорично не трябва да забравяме и за хигиената на духа ни. За да сме полезни на себе си и на тези, които обичаме, трябва да се грижим за себе си ежедневно и да не пренебрегваме това, което тялото ни се опитва да ни каже.

4.Само преди броени дни отвори врати първото дзен пространство в града. Ще ни разкажеш ли малко повече?

С радост споделям, че едно чаровно и различно място вече приветства всички в Пловдив. Първия по рода си баланс магазин с хоби зона, в която може да пробвате всичките ни игри и да се забавлявате с приятели.
Кръстихме го The Zen Place, защото дзен е нашето вътрешно пространство, където спокойствието и щастието тържествуват дори когато спим. На всеки, който влезе, казваме, че мястото е вдъхновено от баланса и движението. Говоря в множествено число, защото зад реализацията на това кипро местенце седи и моя спътник в живота Станислава Латева. Благодаря ти!
Както и Михаил Андреев – Апаче, с който ще продължаваме да развиваме баланс идеологията.
Освен кендама и slacklinе хората ще намерят други интересни баланс занимания, които ще предизвикат способностите на всеки, и ще развият нови умения.

Предлагаме и най-добрите дзен напитки в града, като допълнение за повече енергия, като дзен в случая е метафора за напитки със здравословен характер. Освен това дзен описва отношението и вниманието, с което ще подходим към поднасянето на любимия ни чай на листа или качественото италианско кафе, зелени смутита и фрешове. Тоест, не просто набързо да изпием нещо, а да му се насладим, да доставим удоволствие на сетивата си. Всеки може да си подари няколко минутки спокойствие в забързания ден и да се наслади на любимата си напитка върху инсталираните хамаци на фона на приятна музика. Едно интересно допълнение е, че предлагаме и ‘‘дзен маникюр‘‘. За любопитните няма да издаваме какво означава, трябва да го изживеят за да разберат 

5. Как смятате да развивате мястото и какви хора бихте искали да „запалите“ с Кендамите?

Предстоят много изненади от The Zen Place и Kendama Bulgaria.
Ще организираме кендама срещи и игри, в които всеки ще може да се включи и да се забавлява.
Имаме проект за презентиране на заниманието в училищата, като средство за движение и социална комуникация. Искаме да достигнем до повече деца, но искрено се надяваме, че и хора от други възрастови групи ще се забавляват с нас, защото всички имат нужда да докоснат детското в себе си и да се разтоварят.


В The Zen Place ще се организират различни тематични вечери. Хората ще имат възможност да играят настолни игри, като Dixit, с любимата си компания. Също така предлагаме възможност да се организира кино вечер в приятна атмосфера. Ще гледаме клипчета на известни психолози и мотиватори и ще ги обсъждаме, за да си припомним кои са истински ценните неща. Повече няма да издавам 🙂

6. Да очакваме ли и други магазини в бъдеще време, в други квартали например?
Разбира се, че ще търсим нови партньори, защото желаем да заразим възможно най-много хора с кендама баланса и с идеологията на движението. Създаваме контакти от всякакви общности, защото Кендама може да помогне в успехите на всеки. Също така посещаваме фестивали и презентираме заниманията винаги когато имаме възможност.

8. Да очакваме ли/Има ли вече официална българска асоциация на Кендама играчите и дали можем да бъдем домакин на международен Кендама турнир тук в Пловдив?

Кендама общността вече е факт, защото кендама самураи има из цяла България. За нас е радост да виждаме как общността става все по-голяма.
Тази година европейския кендама турнир се организира в Румъния и всички кендама ентусиасти могат да присъстват. Ще съобщим събитието в социалните медии.

9. Кое е най-важното нещо за теб тук и сега?


Имаш ли време, защото ми трябва доста, за да отговоря изчерпателно :)Тук и сега е приоритет! И то не един от многото а от 5-те базови.
1.Здраве
2.Любов
3.Съзнание/осъзнаване
4.Адекватност
5. Всички гореописани да са тук и сега 
И все пак, за да остана верен на темата за баланса и хармонията, ще добавя, че ми се струва най-редно да намерим златната среда дори и когато говорим за приоритети. Ако основен приоритет е да бъдем достатъчно адекватни, за да ценим своето тук и сега, то всички останали наши приоритети трябва да вървят заедно. Не бива да даваме енергия на един за сметка на останалите. Трябва да се учим всеки ден как да разпределяме разумно енергията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *