Мартина Йорданова – Капачки за бъдещето на нашите деца

В това интервю ще ви запознаем с благородната инициатива на Мартина Йорданова и Лазар Радков, наречена „Капачки за бъдеще“. Мартина с охота се съгласи да ни разкаже, какво я е подтикнало да стартира подобна инициатива. Ще разберете как пластмасовите капачки, които всички ние използваме ежедневно и изхвърляме, могат да се превърнат в кувьози и да спасяват животи.

Марти, опиши се на читателите ни с няколко думи. Какъв човек се крие зад слънчевата усмивка?

⁃ Позитивен с  чувство за хумор, обичам да се смея, пътувам и танцувам. Живея изключително динамично и често мои приятели ми казват „Марти, спри!”. Като динамо съм и тази забързаност ми зарежда батериите. Разбира се и аз имам някакъв енергиен лимит, но него го зареждам в планината или с йога.

⁃ С теб имаме радостта да се познаваме от няколко години . Какво интересно се случи от тогава?

⁃ Толкова много неща ежедневно се променят около мен. Но може би това, че вече живея във Велико Търново е най-голямото предизвикателство, което поех. От скоро съм тук, не знам все още това ли е моето място, но определено чувствам спокойствие.

⁃ Кога и как живота те срещна с Лазар и как съдбата реши, че вие двамата ще се отдадете на красивата идея „Капачки за бъдеще“?

⁃ На една тренировка на Лазар в Южния парк. Говорихме да направим нещо между хората, които тренираме като събираме капачки. Но както виждаме не сме малката социална група, която планирахме в началото.

⁃ Бъдещето ни са децата. А „Капачки за бъдеще“ е обърната именно към тях, когато най-много се нуждаят от нас – появата им на този свят. Защо избрахте да дарявате именно кувьози?

⁃ Така пожелаха хората в социалните мрежи. Нашето решение беше да не даряваме в големите градове, където е модерно, а да ги даряваме в малките, където е необходимо.

⁃ Марти, къде според теб се крие проблемът с липсата на кувьози в болшинството от българските болници?

⁃ За шест месеца ние успяхме да купим три кувьоза от инициативата ни „Капачки за бъдеще“. Защо държавата или общините да не могат? Администрация всички знаем, че имаме за още няколко Българии, какво още е нужно  – креативност, желание, цел? Няма адекватна политика в нито един сектор. Всеки идва за малко, взима каквото може и продължава. Никой не мисли дългосрочно и за проблема из основи. Тук закърпим малко, там закърпим малко и ето го резултата.

А и българите сме свикнали наготово, държавата да ни е длъжна, фирмата в която работим да ни е длъжна, а не трябва да е така. Ако нещо не ти харесва, ставаш, заявяваш го и правиш всичко възможно да го промениш. Никой няма да дойде, да ни потупа по рамото и да каже „от днес ти ще живееш по-добре”. Всичко идва от нас. Ако всеки сам се опита да промени неговия свят, да даде пример и поне един човек се замисли и направи опит да се промени, значи има смисъл. И тогава утре всички, може би, ще живеем по-добре!

⁃ Защо се събират само капачки, а не цели пластмасови бутилки?

⁃ Капачката е чиста суровина и за единица обем има по-плътна маса. При капачките е лесно, не отнема време и ресурс и не пречи. Представяте ли си да започнем да събираме и бутилки и други пластмаси? Колко пространство трябва да отделим? Никой не иска да живее в боклуци, затова за тях използваме контейнерите за разделно събиране.

⁃ А ако имаме възможност да събираме всякаква пластмаса можем ли да се включим в каузата?

⁃ Да, може, стига да не е от лекарства и болнични заведения.

⁃ Как можем да станем един от вашите „пунктове“?

⁃ За да си пункт е важно да имаш:

1/ желание;

2/ място/склад, където да не пречат капачките;

3/ възможност до транспортиране до някое от събитията ни или до рециклатор. Това го уговаряме предварително.

И това е.

⁃ Инициативата ви достигна и докосна много хора – като че ли повечето от тях са децата?

– Да, основно децата събират капачките. За тях това е игра и съзтезание.

⁃ Прозрачността на всяка фондация е важна. Къде човек може да провери каква сума е събрана за идеята и колко кувьоза са закупени и дарени?

⁃ На Facebook страницата ни качваме всичко: кантарни, комуникация с министерства, разпечатки от банковата сметка. Ние нямаме 1 лв от дарения, който да не сме похарчили за кувьоз, т.е. всички оперативни разходи, които имаме са изцяло за моя и на Лазар сметка, както и на нашите партньори, които ни помагат кой с каквото може.

⁃ Ако дарител иска да преведе пари директно по сметката на фондацията възможно ли е това и на коя сметка може да го направи?

⁃ Да. Има много хора, които подкрепят кампанията, но не събират капачки. Това е сметката за даренията: IBAN: BG67UNCR70001523100818 BIC: UNCRBGSF Титуляр: ФОНДАЦИЯ ЛАЗАР РАДКОВ

⁃ На 29 септември пред Метро 1 в Пловдив всеки събирал капачки ще може да ги предаде от 10:00 до 13:00 часа. Как ще протече събирането?

⁃ Идваш, оставяш си капачките и заминаваш. В края на събитието ще мине камион, който да събере събраното количество. Точен резултат от събраното количество вероятно ще имаме в понеделник.

⁃ Кога можем да очакваме следващото събиране на капачки в града под тепетата?

⁃ Пролетта на 2019 година.

⁃ Марти, радваме се, че те познаваме и се гордеем, че има хора като теб и Лазар. Пожелаваме ви все повече хора да станат част от Капачки за бъдеще, а на вас много сила, упоритост и нестихваща мотивация, за да девижите инициативата!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *