Какво е Podcast и как да го използвам?

Urban Stories е името на нашия най-нов проект, а именно – подкастът на People of Plovdiv. Но макар и не толкова ново като явление в интернет, много хора всъщност не знаят, какво е подкаст. Ето защо решихме да напишем този текст, в който да ви разкажем как се е зародила подкаст културата. Ще научите също така къде живеят подкастите и как се консумират правилно.

Podcast / Подкаст

Терминът Podcast / Подкаст е словосъчетание от името на мултимедийното устройство iPod на Apple и Broadcasting, което в буквален смисъл се превежда като „медийно излъчване“.

През 2004 година се заражда подкастингът като дигитална форма за излъчване на радио предаване, което може да се слуша от потребителите в интернет. За негов „баща“ се спряга журналистът от Би Би Си, Бен Хамърсли.

Възходът на подкастинга като вид интернет аудио шоу идва след 2007 година, след смартфон революцията, предвождана от Стив Джобс от Apple, а още по-популярен става с настъплението на стрийминг платформите като Spotify.

Как се прави подкаст?

Хубавата новина е, че за да създадете подкаст не е задължително да имате звукозаписно студио, непосилно скъпа техника и екип от аудио инженери. Можете да направите това и с един смартфон и оригиналните слушалки към него.

Естествено, ако качеството на записа е важно за вас и искате хората да чуват гласовете отчетливо и чисто, то ще трябва да инвестирате известна сума пари. Но сумата определено не е нещо плашещо. Към днешна дата за сумата от 500лв. (с ДДС) можете да се сдобиете с прекрасен микрофон, аудио карта и подходящи слушалки за аудио мониторинг. И готово. Записът може да започне.

Къде и как се публикува вече записания подкаст?

Когато имате записано аудио шоу и искате то да стане достъпно за слушане в различни музикални платформи като Spotify, Overcast, Castro, Pocket Cast, Podcast Addict… имате нужда от хостинг сайт. При бърза справка в Google (Търси: Podcasting platforms), ще получите предложения, които ще ви отведат до списъци с най-популярните платени и безплатни хостинг платформи за подкаста ви. Към най-популярните днес спадат: Anchor, BuzzSprout, PodBean, Transistor, Simplecast, Captivate, Spreaker, Audioboom. Едни от тях са с месечен абонамент т.е. за да качите вашето шоу ще трябва да си плащате за това. Но има и безплатни хостинг платформи, които не отстъпват по нищо на платените. Разликите, както можете да се досетите, са в екстрите, които ще получите, или няма да получите.

Ние в People of Plovdiv използваме безплатната хостинг платформа Anchor, която е изключително опростена и удобна за работа.

Една малка подробност: всяко качено аудио шоу преминава през процес на „одобрение“ от алгоритмите на хостинг платформите, което е един вид проверка за „нещо нередно“ т.е. самото аудио предаване не става достъпно за слушане на секундата от качването си, а се изисква няколко часа чакане преди да е достъпно за слушане.

Хубавата новина при Anchor е, че дори предлага опция за директен запис от приложението или сайта и автоматично качване на готовото шоу в няколко основни платформи като Apple Podcast, Spotify, Google Podcast, RadioPublic и др.

Как да слушам подкаст?

След като аудио шоуто е записано и качено в съответния хостинг сайт, преминало е през обработка и одобрение, остава да започнем да го слушаме. Но как? За целта ще ви трябва някое от популярните подкаст приложения като Apple Podcast, Google Podcast, Overcast, Castro, Pocket Cast, Podcast Addict, или стрийминг приложенията Spotify, Soundcloud, Deezer и др. Хубавата новина е, че тези приложения са безплатни, нямат лимити за сваляне и слушане на подкасти и са налични и за Android и за iOS устройства.

Удобството на подкаста

Ползата и смисълът на този формат е едно радиопредаване да бъде записано и качено в мрежата и съответно свалено от слушателите, за да могат те да го чуят в удобно за тях време – докато тичат в парка, разхождат кучето, пътуват във влака, шофират до работа или пък мият чиниите вкъщи. Много бързо идеята еволюира до специално създавани подкасти, които никога не са били излъчвани в класическия радиоефир и със заявката, че единствената медия, за която биват създавани, е интернет и слушалките на хората.

В наши дни плейърите станаха просто приложения за умните ни телефони, а това прави подкастите една от най-бързо развиващите се и трупащи популярност модерни медии.

Плаща ли се за слушането на подкаст?

НЕ. За да свалите и слушате даден подкаст не е нужно да плащате, каквито и да е било такси, явни или скрити. Просто напишете в търсачката на приложението името на желания подкаст (People of Plovdiv Urban Stories), изчаквате той да се свали и натиснете бутона PLAY. Приятно слушане.

Какво печели създателят? Какво печеля аз?

Тъй като подкаст платформата е безплатна за всички, хостът, или създателят на подкаста не печели пари от слушателите си. Ако хостът се споразумее с даден рекламодател да прави реклама по време на записа на подкастите, то пари могат да се спечелят от там. В противен случай, нито слушателят, нито създателят на подкастите имат финансови взаимоотношения.

От морална гледна точка, създателите получават възможност да споделят своите мисли, идеи и да запознават слушателите си с интересни гости. А слушателите печелят възможността да научават интересни неща от хората, които харесват.

People of Plovdiv Urban Stories Podcast може да слушате напълно безплатно и без реклами в Spotify, Apple Podcast, Google Podcast и RadioRepublic. Ние правим и ще правим интересни аудио предавания, за да бъдем по-близо до вас. Благодарим ви и приятно слушане на Urban Stories!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *